Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny - 2019

2019-11-04

Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny - 2019

 Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny 2019

Tisztelt résztvevők!

A 2019. évi Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő versenyen a töltő csapatok a piactéren fognak tevékenykedni. A sütés a Közösségi Ház udvarán a kemencében és a mellette lévő elektromos kemencében történik.

 IDŐPONT: 2019. NOVEMBER 23.

 NEVEZÉSI DÍJ KATEGÓRIÁNKÉNT 1500 FT

Ebben az évben az alapanyag árak a következők:  Zsombó Kolbásza  –  1100 Ft/kg 
Év Kolbásza  –  1100 Ft/kg,  Év Hurkája  – 750 Ft/kg,   Bél: 1000 Ft/ 10méter

A rendezvényen való részvétel feltétele a helyben vásárolt alapanyag használata.

A NEVEZÉSI KATEGÓRIÁK:

 Zsombó Kolbásza – vándordíj

Szeretnénk megteremteni a hagyományát Zsombó kolbászának. Hagyományos fűszerezéssel, a helyi szokásokat figyelembe véve, de mindenki a saját technikájával készítsen egy tipikusan dél-alföldi jellegű kolbászt, ahogy az a régi, családi disznóvágásokon is történt Zsombón és a környező falvakban, tanyákon.

A húst, mint mindig, mi biztosítjuk. Az alapanyag mennyiségét nevezéskor kell jelezni, a darálási méret minden esetben 5 mm, az alapanyagot ledarálva kapja minden versenyző. Az előre kért mennyiséget a verseny előtt Gera Imrétőllehet átvenni.

 A felhasználható fűszerek, ajánlott mennyiség 10 kg húshoz: 20 dkg só, 3 dkg bors, 10 dkg édes piros paprika, 3 dkg kömény, 4 dkg fokhagyma, 0,02 dkg szerecsendió.
A versenyzők csak ezeket a fűszereket használhatják a Zsombó Kolbászához, mást nem.

A mennyiség ajánlott, ettől el lehet térni ízlés szerint, és el is lehet hagyni belőle, de a nyertes kolbász receptjére szükség lesz a későbbiekben így azt mindenki rögzítse és őrizze meg pontosan.

 Zsűrizés: 1 pár, kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni 13.30 óráig.

A Zsombó Kolbásza vándordíjjal járó jogok egy évig: - A kolbász készítője lesz a 2019. évi kolbásztöltő verseny zsűri elnöke.

Az Év Kolbásza – saját recept alapján

Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a kolbászt. A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni,a darálási méret minden esetben 5 mm. A verseny előtt Gera Imrétőllehet átvenni az alapanyagot.

Zsűrizés: 1 pár kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni 14.00 óráig.

Év Hurkája – saját recept alapján

 Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a hurkát. A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni. A hurkának valót megabálva, ledarálva – a darálási méret minden esetben 5 mm – Gera Imrétől lehet átvenni.
Kérjük, hogy a rizst konyhakészen (megfőve) hozza magával minden résztvevő. A hurkák megabálására 1 db üst abalével az udvaron rendelkezésre áll mindenkinek.

Zsűrizés: 1 pár kb. 20 cm hosszúságú hurkát kérünk leadni 14.30 óráig.

AZ ÉRTÉKELÉS: Kategóriánként háromtagú zsűri – összesen kilenc fő – fogja értékelni a nevezők munkáit. A zsűrizésre váró kolbászok, hurkák külön-külön alumíniumtálcán kerülnek a kemencébe. Erre a tálcákat mi biztosítjuk. Miután megsültek a zsűri számára a minták, ezután lesz lehetőség a falukemence használatára, szakértő felügyelet mellett.

Az elektromos kemence, szintén felügyelettel, az udvaron mindenki számára rendelkezésre áll 13.00 órától.

 Idén is a kényelmes és biztonságos piacteret választottuk a kolbász- és hurkatöltés helyszínéül. Asztalokat, székeket biztosítunk.

A sütés az udvari rőzsetüzelésű kemencében és a villanykemencékben történik. Ennek gördülékeny lebonyolítása érdekében kérjük, hogy a csapatok megfelelő mennyiségű sütőtálcát és/vagy tepsit hozzanak magukkal, melynek maximális mérete villanysütőben történő használat esetén 50cm*30cm*10cm!

A vacsora a Közösségi Házban lesz, melyhez a helyeket csak előrefoglalással tudjuk biztosítani a versenyre történő jelentkezéskor, pontos és nem változtatható létszámmal. Minden csapatnak saját magának kell hozni üdítős, pálinkás poharakat, lehetőleg műanyagot. Kést, kanalat, villát, három részes menü papírtányért a Közösségi Ház biztosít.

 PROGRAM IDŐRENDBEN:

12.00 – gyülekezés, előkészület, a Zsombó Kolbásza, az Év Kolbásza alapanyag, Év Hurkája alapanyag és a bél átvétele Gera Imrétől
13.30 – Zsombó Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.00 – az Év Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.30 – az Év Hurkája leadási határidő a zsűrizéshez
17.00 – eredményhirdetés
17.30 – vacsora muzsikakísérettel
22.00 – záróra

Nevezés, helyfoglalás személyesen a József Attila Közösségi Házban:                                                              

 2019. november 15. (péntek)-18.00 -ig!

 

A szervezőség