Bemutatkozás

Tisztelettel köszöntöm Zsombó község közművelődési intézményének honlapján! A József Attila nevét viselő Közösségi Ház és Könyvtár 2008. március 1-én jött létre: szervezetileg magába foglalva a községi könyvtárat, valamint a Wesselényi Miklós Népfőiskolát.

Zsombó oktatási és művelődési története a XX. század elején kezdődött. Szervezői a katolikus egyház és a tanyai iskolák tanítói voltak. A tanyai gazdálkodás és életmód létrehozta a jellegzetes művelődési formákat: így működött itt Gazdakör, mely a rendszeres társasági összejövetelek színtereivé vált. Felolvasóesteket tartottak, de a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen szakmai továbbképzések is szerveztek. Az ifjúsági szervezetek közül a KALOT és a KALÁSZ mozgalom bontakozott ki a két világháború között.

Zsombó 1950-ig Dorozsma településhez tartozott, ahol a népfőiskolai mozgalomnak is hagyománya volt a két világháború között. A korábban működő kulturális körök, népfőiskolák, a tanyai iskolák társadalmi és szellemi kisugárzását őrizte meg a Kertbarát Kör, később a Wesselényi Népfőiskola, amely az ország legrégebb óta (2008-ban a 27. tanévét kezdi) folyamatosan működő népfőiskolája.

1968-ban épült fel a község központjában található művelődési ház, amelyet 1984-ben egy újabb klubszobával, valamint egyéb kiszolgáló helyiségekkel bővítettek. A Ház azóta is helyet ad az amatőr művészeti közösségeknek, kluboknak, településszintű kulturális és közéleti rendezvényeknek.

A zsombói kultúra egésze azonban nem azonos csak a Közösségi Házzal, vagy az épületben található Könyvtárral, s nem lehet azonos önmagában a Népfőiskolával sem. A helyi kultúra valójában mindezeket jelenti, de a lényeg az emberekben rejlik, az itt élő emberek egymáshoz kapcsolásában, szervezők és befogadók egymást megbecsülő közösségében. A kultúra tehát „Mindnyájunk ügye” – mondhatnánk Bibó meghatározása alapján: mindannyiunkké – és legfőképpen összehangolt cselekvéseinké.

Köszönöm, hogy meglátogatott Bennünket itt a weboldalunkon, kérem, tegye meg ezt személyesen is, és legyen vendége a zsombói Közösségi Háznak!