Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny - 2014

2014-10-31

Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny - 2014
 
Tisztelt résztvevők!
 
A 2014. évi Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny új helyszínnel bővül. A töltő csapatok a piactéren fognak tevékenykedni. A sütés a Közösségi Ház udvarán a kemencében és a mellette lévő elektromos kemencékben történik.      További részletek:      ------>
Ebben az évben az alapanyag árak a következők:

Zsombó Kolbásza – alapanyag ára: 900 Ft/kg 
Év Kolbásza – alapanyag ára: 900 Ft/kg
Év Hurkája – alapanyag ára: 650 Ft/ kg.
Bél: 35 Ft/ méter
 
A rendezvényen való részvétel feltétele a helyben vásárolt alapanyag használata.
 
A nevezési kategóriák:
 
Zsombó Kolbásza – vándordíj
Szeretnénk megteremteni a hagyományát Zsombó kolbászának. Hagyományos fűszerezéssel, a helyi szokásokat figyelembe véve, de mindenki a saját technikájával készítsen egy tipikusan dél-alföldi jellegű kolbászt, ahogy azt a régi, családi disznóvágásokon is történt Zsombón és a környező falvakban, tanyákon. A húst, mint mindig, mi biztosítjuk. A mennyiséget és a darálás méretét a nevezéskor kell jelezni, mert az alapanyag készen érkezik. Az előre kért mennyiséget a verseny előtt Gera Imrétől lehet átvenni a Közösségi Ház udvarán.
   
A felhasználható fűszerek, ajánlott mennyiség 10 kg húshoz:
20 dkg só, 3 dkg bors, 10 dkg édes piros paprika, 3 dkg kömény, 4 dkg fokhagyma, 0,02 dkg szerecsendió.
A versenyzők csak ezeket a fűszereket használhatják a Zsombó Kolbászához, mást nem. A mennyiség ajánlott, ettől el lehet térni ízlés szerint, és el is lehet hagyni belőle de a nyertes kolbász receptjére szükség lesz a későbbiekben így azt mindenki őrizze meg pontosan. 
Zsűrizés: 1 pár, kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni 13.30 óráig.
 
A Zsombó Kolbásza vándordíjjal járó jogok egy évig:
A kolbász készítője lesz a 2015. évi kolbásztöltő verseny zsűrielnöke.
A kolbász a 2015. évi majálison, a falunapon és minden zsombói gasztronómiai eseményen kapható lesz.
A kolbász a Jóbarát vendéglőben megrendelhető és megkóstolható.
 
Az Év Kolbásza – egyedi recept alapján
Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a kolbászt.
A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni. A verseny előtt Rózsa Sándortól lehet átvenni az alapanyagot a Közösségi Ház udvarán.
Zsűrizés: 1 pár kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni 14.00 óráig.
 
Az Év Hurkája – egyedi recept alapján
Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a hurkát.
A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni. A hurkának valót megabálva, ledarálva Rózsa Sándortól lehet átvenni a Közösségi Ház udvarán. Kérjük, hogy a rizst konyhakészen (megfőzve) hozza magával minden résztvevő.
Zsűrizés: 1 pár kb. 20 cm hosszúságú hurkát kérünk leadni 14.30 óráig.
 
Az értékelés
Kategóriánként három fő fogja értékelni a nevezők munkáit.
A zsűrizésre kerülő kolbászok, hurkák külön-külön alumíniumtálcán kerülnek a kemencébe. A tálcákat mi biztosítjuk. Miután megsültek a zsűri számára a minták, ez után lesz lehetőség a falukemence használatára, szakértő felügyelet mellett. Az elektromos kemencék az udvaron mindenki számára rendelkezésre állnak 13.00 órától.
 
A kolbásztöltés új helyszíne a piactér!

Idén a kényelmes és biztonságos piacteret választottuk a kolbász- és hurkatöltés helyszínéül. Asztalokat, székeket biztosítunk. Az adventi koszorú helyén egy rönkmáglya melege és fénye teszi még hangulatosabbá az esti órákat. A piactér és a Közösségi Ház között pavilonok lesznek, ahol lehet majd kapni friss kürtőskalácsot, sült kolbászt, palackos-, kimért- és forralt bort, házi pálinkát és forró teát.
 
A sütés az udvari rőzse tüzelésű falukemencében és a villanykemencékben történik. A vacsora a Közösségi Házban lesz, melyhez a helyeket csak előrefoglalással tudjuk biztosítani a versenyre történő jelentkezéskor.
 
A rendezvény ideje alatt ingyenes gyermekfelügyeletet biztosítunk a Nefelejcs Katolikus Óvodában 11.00 - 18.30 -ig. Regisztráció a nevezéskor!

Program időrendben:
 
8.00 – hurka-alapanyag abálása
11.00 – gyülekezés, előkészület, a Zsombó Kolbásza alapanyag és a bél átvétele Gera Imrétől
12.30 – az Év Kolbásza alapanyagának átvétele Rózsa Sándortól
12.30 – Az Év Hurkája alapanyag átvétele Rózsa Sándortól
13.30 – Zsombó Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.00 – az Év Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.30 – az Év Hurkája leadási határidő a zsűrizéshez
18.00 – eredményhirdetés
18.30 – vacsora muzsikakísérettel
20.30 – MEGLEPETÉS
24.00 – záróra
 
Mindenkit szeretettel várunk!
 
A szervezők