Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny - 2015
2015-11-02

Szabályok nevezőknek
A 2015. évi Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő versenyen a töltő csapatok a piactéren fognak tevékenykedni. A sütés a Közösségi Ház udvarán a kemencében és a mellette lévő elektromos kemencében történik.
- Ebben az évben az alapanyag árak a következők:
Nevezési díj kategóriánként 1000 Ft
Zsombó Kolbásza – alapanyag ára: 900 Ft/kg
Év Kolbásza – alapanyag ára: 900 Ft/kg
Év Hurkája – alapanyag ára: 650 Ft/ kg.
Bél: 35 Ft/ méter
A rendezvényen való részvétel feltétele a helyben vásárolt alapanyag használata.
- A nevezési kategóriák:
Zsombó Kolbásza – vándordíj
Szeretnénk megteremteni a hagyományát Zsombó kolbászának. Hagyományos fűszerezéssel, a helyi szokásokat figyelembe véve, de mindenki a saját technikájával készítsen egy tipikusan dél-alföldi jellegű kolbászt, ahogy az a régi, családi disznóvágásokon is történt Zsombón és a környező falvakban, tanyákon. A húst, mint mindig, mi biztosítjuk. Az alapanyag mennyiségét nevezéskor kell jelezni, a darálási méret minden esetben 5 mm, az alapanyagot ledarálva kapja minden versenyző. Az előre kért mennyiséget a verseny előtt Gera Imrétől lehet átvenni a Közösségi Ház udvarán.
Felhasználható fűszerek, ajánlott mennyiségek 10 kg húshoz: 20 dkg só, 3 dkg bors, 10 dkg édes piros paprika, 3 dkg kömény, 4 dkg fokhagyma, 0,02 dkg szerecsendió.
A versenyzők csak ezeket a fűszereket használhatják a Zsombó Kolbászához, mást nem. A mennyiség ajánlott, ettől el lehet térni ízlés szerint, és el is lehet hagyni belőle.
Zsűrizés: 1 db., kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni 13.30 óráig.
A Zsombó Kolbásza vándordíjjal járó kiváltságok egy évig:
A kolbász készítője a 2016. évi kolbásztöltő verseny zsűrijében részt vesz zsűritagként.
A 2016. évi majálison, a falunapon és minden zsombói gasztronómiai eseményen kapható lesz.
Az Év Kolbásza – egyedi recept alapján
Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a kolbászt.
A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni,a darálási méret minden esetben 5 mm. A verseny előtt Gera Imrétől lehet átvenni az alapanyagot a Közösségi Ház udvarán.
Zsűrizés: 1 db kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni 14.00 óráig.
Az Év Hurkája – egyedi recept alapján
Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a hurkát.
A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni. A hurkának valót megabálva, ledarálva – a darálási méret minden esetben 5 mm – Gera Imrétől lehet átvenni Közösségi Ház udvarán. Kérjük, hogy a rizst konyhakészen (megfőve) hozza magával minden résztvevő. A hurkák megabálására 1 db üst abalével az udvaron rendelkezésre áll mindenkinek.
Zsűrizés: 1 db kb. 20 cm hosszúságú hurkát kérünk leadni 14.30 óráig.
Az értékelés:
Kategóriánként háromtagú zsűri – összesen kilenc fő – fogja értékelni a nevezők munkáit.
A zsűrizésre váró kolbászok, hurkák külön-külön alumíniumtálcán kerülnek a kemencébe. Erre a tálcákat mi biztosítjuk. Miután megsültek a zsűri számára a minták, ezután lesz lehetőség a falukemence használatára, szakértő felügyelet mellett. Az elektromos kemence, szintén felügyelettel, az udvaron mindenki számára rendelkezésre áll 13.00 órától.
A kolbásztöltés helyszíne idén is a piactér!
Idén is a kényelmes és biztonságos piacteret választottuk a kolbász- és hurkatöltés helyszínéül. Asztalokat, székeket biztosítunk. A piactér és a Közösségi Ház közötti pavilonban Gera Imre által készített sültkolbászt lehet majd kapni, a Jóbarát vendéglő segítségével.
A sütésaz udvari rőzsetüzelésű kemencében és a villanykemencékben történik. Ennek gördülékeny lebonyolítása érdekében kérjük, hogy a csapatok megfelelő mennyiségű sütőtálcát és/vagy tepsit hozzanak magukkal.
A vacsora a Közösségi Házban lesz, melyhez a helyeket csak előrefoglalással tudjuk biztosítani a versenyre történő jelentkezéskor.
Minden csapatnak saját magának kell hozni üdítős, pálinkás poharakat, lehetőleg műanyagot. Kést, kanalat, villát, három részes menü papírtányért a Közösségi Ház biztosít.
Program időrendben:
11.00 – gyülekezés, előkészület, a Zsombó Kolbásza, az Év Kolbásza alapanyag, Év Hurkája alapanyag és a bél átvétele Gera Imrétől
13.30 – Zsombó Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.00 – az Év Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.30 – az Év Hurkája leadási határidő a zsűrizéshez
18.00 – eredményhirdetés
18.30 – vacsora muzsikakísérettel
22.00 – záróra
Nevezés, helyfoglalás személyesen a József Attila Közösségi Házban
2015. november 12. (csütörtök) - 18.00 -ig!

