Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő verseny - 2016
2016-09-30

Tisztelt résztvevők!
A 2016. évi Nagy B. Ferenc kolbász- és hurkatöltő versenyen a töltő csapatok a piactéren fognak tevékenykedni. A sütés a Közösségi Ház udvarán a kemencében és a mellette lévő elektromos kemencében történik.
IDŐPONT: 2016. november 5.
Nevezési díj kategóriánként 1500 Ft
Ebben az évben az alapanyag árak a következők:
Zsombó Kolbásza – alapanyag ára: 900 Ft/kg
Év Kolbásza – alapanyag ára: 900 Ft/kg
Év Hurkája – alapanyag ára: 650 Ft/ kg.
Bél: 35 Ft/ méter
A rendezvényen való részvétel feltétele
a helyben vásárolt alapanyag használata.
A nevezési kategóriák:
Zsombó Kolbásza – vándordíj
Szeretnénk megteremteni a hagyományát Zsombó kolbászának. Hagyományos fűszerezéssel, a helyi szokásokat figyelembe véve, de mindenki a saját technikájával készítsen egy tipikusan dél-alföldi jellegű kolbászt, ahogy az a régi, családi disznóvágásokon is történt Zsombón és a környező falvakban, tanyákon. A húst, mint mindig, mi biztosítjuk. Az alapanyag mennyiségét nevezéskor kell jelezni, a darálási méret minden esetben 5 mm, az alapanyagot ledarálva kapja minden versenyző. Az előre kért mennyiséget a verseny előtt Gera Imrétől lehet átvenni .
A felhasználható fűszerek, ajánlott mennyiség 10 kg húshoz: 20 dkg só, 3 dkg bors, 10 dkg édes piros paprika, 3 dkg kömény, 4 dkg fokhagyma, 0,02 dkg szerecsendió.
A versenyzők csak ezeket a fűszereket használhatják a Zsombó Kolbászához, mást nem. A mennyiség ajánlott, ettől el lehet térni ízlés szerint, és el is lehet hagyni belőle, de a nyertes kolbász receptjére szükség lesz a későbbiekben így azt mindenki rögzítse és őrizze meg pontosan.
Zsűrizés: 1 pár, kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni - 13.30 óráig.
A Zsombó Kolbásza vándordíjjal járó jogok egy évig:
- A kolbász készítője lesz a 2017. évi kolbásztöltő verseny
zsűrielnöke.
- A kolbász a 2017. évi majálison, a falunapon és minden
zsombói gasztronómiai eseményen kapható lesz.
Az Év Kolbásza – saját recept alapján
Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a kolbászt.
A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni,a darálási méret minden esetben 5 mm. A verseny előtt Gera Imrétől lehet átvenni az alapanyagot.
Zsűrizés: 1 pár kb. 20 cm hosszúságú kolbászt kérünk leadni - 14.00 óráig.
Az Év Hurkája – saját recept alapján
Ebben a kategóriában mindenki a saját ízlése, fűszerezése alapján készítheti el a hurkát.
A hús mennyiségét a nevezéskor kell megadni. A hurkának valót megabálva, ledarálva – a darálási méret minden esetben 5 mm – Gera Imrétől lehet átvenni.
Kérjük, hogy a rizst konyhakészen (megfőve) hozza magával minden résztvevő. A hurkák megabálására 1 db üst abalével az udvaron rendelkezésre áll mindenkinek.
Zsűrizés: 1 pár kb. 20 cm hosszúságú hurkát kérünk leadni - 14.30 óráig.
Az értékelés:
Kategóriánként háromtagú zsűri – összesen kilenc fő – fogja értékelni a nevezők munkáit.
A zsűrizésre váró kolbászok, hurkák külön-külön alumínium-
tálcán kerülnek a kemencébe. Erre a tálcákat mi biztosítjuk. Miután megsültek a zsűri számára a minták, ezután lesz lehetőség a falukemence használatára, szakértő felügyelet mellett. Az elektromos kemence, szintén felügyelettel, az udvaron mindenki számára rendelkezésre áll 13.00 órától.
Idén is a kényelmes és biztonságos piacteret választottuk a kolbász- és hurkatöltés helyszínéül. Asztalokat, székeket biztosítunk. A piactér és a Közösségi Ház közötti pavilonban Gera Imre által készített sültkolbászt lehet majd kapni, a Jóbarát vendéglő segítségével.
A sütés az udvari rőzsetüzelésű kemencében és a villanykemencékben történik. Ennek gördülékeny lebonyolítása érdekében kérjük, hogy a csapatok megfelelő mennyiségű sütőtálcát és/vagy tepsit hozzanak magukkal!
A vacsora a Közösségi Házban lesz, melyhez a helyeket csak előrefoglalással tudjuk biztosítani a versenyre történő jelentkezéskor, pontos és nem változtatható létszámmal.
Minden csapatnak saját magának kell hozni üdítős, pálinkás
poharakat, lehetőleg műanyagot. Kést, kanalat, villát, három
részes menü papírtányért a Közösségi Ház biztosít.
Program időrendben:
12.00 – gyülekezés, előkészület, a Zsombó Kolbásza, az Év Kolbásza alapanyag, Év Hurkája alapanyag és a bél átvétele Gera Imrétől
13.30 – Zsombó Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.00 – az Év Kolbásza leadási határidő a zsűrizéshez
14.30 – az Év Hurkája leadási határidő a zsűrizéshez
17.00 – eredményhirdetés
17.30 – vacsora muzsikakísérettel
22.00 – záróra
Nevezés, helyfoglalás személyesen a József Attila Közösségi Házban: 2016. november 3. (csütörtök) - 18.00 -ig!
A szervezőség

